Tuffare och längre räckvidd – Brabus tar sig an Mercedes AMG EQS

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 maj 2023

Mercedes egna tuningfirma AMG har redan tagit sig an den eldrivna sedanen EQS som då blev Mercedes-AMG EQS 53 4MATIC+. I deras tappning ökas antalet hästkrafter från 523 till 658 och vridmomentet bjuder på hela 950 Nm.

Med det kortas sprinten från 0-100 km/h med en halv sekund och är i AMG-versionen av EQS avklarad på 3,8 sekunder.

Men, mycket vill alltid ha mer, eller? Tuningfirman Brabus presenterar nu sin ännu mer tunade version av Mercedes-AMG 53 4MATIC+ som de kort och gott kallar ”Brabus Masterpiece”.

Effekten är fortfarande 658 hästkrafter. Brabus har i stället finslipat på aerodynamiken genom nya inslag av glasfiber i karossen. Det handlar inte om några nya jättevingar utan en mindre spoiler på bakluckan och mindre ändringar vid luftinsläppen framtill.

Förutom att det ger Mercedes lyxiga sedan en ”visuell uppdatering” och tuffare utseende. Brabus har också modifierat AMG:s adaptiva luftfjädring Ride Control+ med resultatet att Masterpiece är 15 millimeter lägre på framaxeln och 20 millimeter lägre bak.  

Körmässiga förbättringar som nämns är bland annat att spoilern bak minskar lyftkrafterna på bakaxeln med 40 procent. Enligt Brabus ska deras tolkning av Mercedes-AMG 53 4MATIC+ vara mycket enklare att hantera i riktigt höga farter.

Bilen står på 22-tumsfälgarna Brabus Monoblock M Platinum Edition och mätningar i vindtunnel visar att alla modifieringar tillsammans även har en positiv effekt på räckvidden.

I alla fall om du gillar att köra fort.

Mätningarna visade att det redan låga cd-värdet hos EQS på 0,20 kunde minskas med ytterligare 7,2 procent. Enligt Brabus innebär det att i hastigheter på mellan 100 och 140 km/h ökar bilens räckvidd med i genomsnitt 7 procent.

Den som är övertygad kan redan nu lägga en beställning av Brabus Masteripiece. Priset är exakt uträcknat och ligger på 251 654 Euro, vilket blir omkring 2,8 miljoner kronor. På det tillkommer också moms på 25 procent.

Priset utan moms är omkring en miljon kronor mer än Mercedes-AMG 53 4MATIC+ som börjar på 1 788 000 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!