Turkiska elbilen Togg har fått ett pris – ska lanseras i Sverige

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 mar 2023

Från början var tanken att Turkiets första elbil skulle baseras på sista generationen av Saab 9-3. Men planerna rann ut i sanden och i stället presenterades det egna inhemska märket Togg som förra året visade sin första modell i form av en elsuv.

Redan då talades det om en lansering i hela Europa, inkusive Sverige. Nu har det kommit fler detaljer och även ett pris på den turkiska elbilen.

Första versionen heter T10X och har trots sitt ”X” i namnet inte fyrhjuldrift utan är bakhjulsdriven. En version med drivning på alla hjulen är däremot planerad till i höst.

Priset börjar på 953 000 turkiska lira, vilket motsvarar ungefär 530 000 svenska kronor. För det får du en elmotor som ger en effekt på 160 kW, eller 218 hästkrafter, och ett batteripaket på 52,4 kWh för 31,4 mils räckvidd.

T10X erbjuds även med ett större batteri på 88,5 kWh som då ger bilen en räckvidd på 52,3 mil. Priset för versionen med det större batteriet börjar på omräknat 580 000 kronor.  

Båda batteristorlekar ska kunna laddas med 150 kW. Med det ska i alla fall det mindre batteripaketet kunna laddas från 20 till 80 procent på en halvtimma.

På insidan har Togg inte sparat på krutet när det kommer till mängden skärmar. 12-tumsskärmen bakom ratten övergår i en vertikal, 29-tumsskärm som sträcker sig hela vägen över instrumentbrädan. Om det inte räcker för information och underhållning finns det även ytterligare en peksskärm ovanför mittkonsolen för att styra klimatanläggningen.

Självkörning i nivå 2 ska göra det möjligt att släppa ratten i hastigheter på upp till 15 km/h. Det kallas ”Rush Hour Pilot” och är tänkt att användas vid trafikstockningar.

En egen app store är planerad och framtida uppdateringar kan tas emot trådlöst over the air, OTA.

Om och när Togg T10X kommer till Sverige och vad de svenska priserna då landar på är ännu oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: