Undersökning visar: så många planerar köpa elbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 aug 2024

Med sitt förslag – som senare röstades igenom – om att endast tillåta utsläppsfria bilar inom EU från 2035 tog EU-kommisisonen tydlig ställning för elbilar. Nu har EU:s centrum för övervakning av alternativa bränslen, EAFO, frågat de potentiella bilköparna om deras inställning till elbilar i tolv EU-länder, däribland Sverige.

Det övergripande resultatet visar att kunderna har en både positiv och nyfiken inställning till elbilar. 57 procent av de tillfrågade i alla länder som idag inte kör elbil svarade att de överväger att köpa en i framtiden. I Sverige var det med 62 procent fler än genomsnittet som kunde tänka sig att göra det.

Inom vilken tidsram denna “framtid” befinner sig definieras inte. Däremot tillfrågades deltagarna också kring valet om de köper en bil det närmsta året och då svarade 33 procent att överväger att köpa en elbil. 37 procent av de tillfrågade om idag inte kör elbil svarade också att de är intresserade av att göra det.

Den främsta orsaken för att köra elbil uppges vara att göra något för att minska utsläppen. När det kommer till beslutet av köpa en spelar priset och räckvidden en viktig roll. Nästan hälften av de tillfrågade, 47 procent, svarar att de vill ha minst 50 mils räckvidd. Å andra sidan angav en klar majoritet – 84 procent – av de tillfrågade som idag kör elbil att räckvidden de har är tillräcklig.

Vad gäller ägandet av en elbil sticker Sverige tillsammans med Frankrike och Tyskland ut med en högre andel privatleasade elbilar jämfört med de övriga 9 länder som deltog i undersökningen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: