Uppdatering kring Tesla Roadster – ”Bättre i alla avseenden”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 jan 2023

Efter flera års försening fick Tesla till slut i gång tillverkningen av den eldrivna lastbilen Semi förra året. De första exemplaren började rulla på vägarna strax innan årsskiftet.

Semi visades första gången 2017. I samband med det fick vi då även se en ny version av Teslas sportbil, Roadster 2.0. Men till skillnad från Semi har vi ännu inte fått se Roadster 2.0 ute på vägarna.

En orsak är Teslas framgångar med befintliga modeller. Leveransen av 1,37 miljoner bilar förra året visar att Tesla har tillräckligt att göra även utan en supersportbil i programmet för tillfället.

Men utvecklingen av Roadster 2.0 fortsätter. I en intervju med podcasten Ride the Lightning försäkrar Teslas designchef Franz von Holzhausen också att det färdiga resultatet kommer vara en betydligt bättre produkt än det som visades 2017.

– Vi utvecklar bilen. Vi har prioriteringar och de är masselektrifiering och Roadster är inte en volymmodell. Så tyvärr, den intar en viss position. Men vi jobbar på den och jag tror att den tid som vi tagit på oss har gjort det möjligt för oss att förbättra den på i princip alla avseenden mot vad vi visade vid premiären, säger Franz von Holzhausen.

Han menar att det blir en bil värd att vänta på. Men också att en del av den prestanda som lovades då har förverkligats med Model S Plaid, som 0-100 km/h på två sekunder.

– Om du tänker på det, en Plaid Model S uppnår i princip alla de värden som vi sa att Roadster kunde göra, vilket verkade omöjligt för en bil på den tiden. Så låt fantasin flöda lite grann, säger han angående vad vi kan få se när Roadster väl kommer.

Bara det faktum att Roadster kommer bli en mindre och lättare bil än Model S ger Roadster helt andra förutsättningar. Några detaljer kring om den får tre eller rentav fyra elmotorer bjuder Franz von Holzhausen däremot inte på.

Tesla har också ställt ut en prototyp av nya Roadster på Petersen Museum i Los Angeles med raketteknik från Space X, rymdbolaget som också ägs av Teslas chef Elon Musk. Med det skulle Roadster klarar 0-100 km/h på endast 1,1 sekunder.

Enligt en tweet av Elon Musk är det också något som kommer erbjudas till Roadster.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: