Uppgift: Eldriven Skoda Octavia som både sedan och kombi 2026

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 sep 2022

Skoda presenterade i förra veckan både ett nytt designspråk och nya mål för elektrifieringen av märket. 60 miljarder kronor investeras i utveckling av elbilar som ska utgöra 70 procent av försäljningen i Europa år 2030.

Vi fick också veta att tre nya elbilar ska lanseras till 2026. En försmak av det visades i konceptet Vision 7S, en sjusitsig elsuv med 60 mils räckvidd. Utöver den ska det också lanseras en kompakt elsuv och en mindre modell.

Skodas första eldrivna modell Enyaq har hittills sålts i 70 000 exemplar. Det är en framgång, inte minst med tanke på det senaste årets problem med leveranskedjor.

Skoda Vision 7S

Märkets verkliga storsäljare är däremot fortfarande Skoda Octavia. Några konkreta löften om när också den blir eldriven har Skoda ännu inte gett. Men vid sidan av presentationen av den nya designen och försäljningsmålen förra veckan fick tyska sajten Edison veta att en eldriven Octavia är på gång.

Lanseringen är planerad till 2026 och då både som sedan och kombi. Sajten ger också detaljerad information kring tekniska detaljer.

Eldrivna Octavia ska använda sig av SSP, Volkswagenkoncernens nästa generation av plattform för elbilar. Tack vare det ska insidan bli rymligare än i dagens generation av Skoda Octavia.

Aktuell version av Skoda Octavia

Modellen ska få en effektiv drivlina med en låg förbrukning på 1,5 kWh per mil. Räckvidden ska då bli 60 mil med ett batteri på 80 kWh som kan snabbladdas med upp till 200 kW.

Effekten anges ligga på 204 hästkrafter, men även en sportigare RS-version med 299 hästkrafter ska finnas med i planerna.

Priset väntas landa på mellan 35 000 och 45 000 Euro, vilket är mellan 375 000 och 485 000 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!