Uppgift: Geely vill ta prestandamärket Zeekr till börsen i USA

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 dec 2022

Geely-ägda Zeekr uppges vara på väg till Europa nästa år. Prestandamärket lanserades i Kina förra året med den delvis i Göteborg designade modellen Zeekr 001. Nyligen presenterades också minibussen Zeekr 009 som blir den första modellen att använda batteritillverkaren CATL:s tredje generations batteri kallat Quilin.

Till 2025 ska Zeekr ha lanserat sju modeller och sälja 100 000 bilar om året.

Att Geely har internationella planer för Zeekr är ingen hemlighet. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar nu att det finns planer på att notera märket på börsen i USA. Enligt källorna, som är anonyma, hoppas Geely genom det få in över en miljard dollar, eller över 10 miljarder kronor.

Noteringen ska enligt uppgifterna ske redan i början av nästa år. Då ska också Zeekr 001 komma till Europa.

I Kina börjar priset för Zeekr 001 på omkring 460 000 kronor. Modellen erbjuds med bakhjulsdrift och 272 hästkrafter eller fyrhjulsdrift med 544 hästkrafter.

Det går att välja mellan ett batteri på 86 eller 100 kWh för upp till 73 mils räckvidd, enligt den kinesiska körcykeln. Tidigare har det sagts att även Zeekr 001 ska uppdateras med det nya Quilin-batteriet som då ska ge bilen en räckvidd på upp till 100 mil.

Förra året börsnoterades både Volvo och Polestar i Sverige respektive USA, som också de ingår i Geelykoncernen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: