Uppgift: kombiversion av Zeekr 007 på väg hit

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 maj 2024

Volvos och Polestars koncernsyskon Zeekr säljer idag de två modellerna 001 och X i Sverige. Hemma i Kina finns även den lyxiga minibussen Zeekr 009 och sedanen 007. Den sistnämnda uppges enligt kinesiska medier nu vara på väg att lanseras som kombi. Och då förmodligen med siktet inställt på att locka kombiälskande svenskar och européer snarare än kinesiska kunder.

Sedanen Zeekr 007 uppges vara på väg att lanseras med kombikaross.

Konkret information kring kombin finns inte och Zeekr själva har inte bekräftat uppgiften om att den är på gång. Men enligt de kinesiska medieuppgifterna ska förserietillverkning redan vara i gång. I sedanutförande mäter Zeekr 007 4,86 meter på längden. Om måtten behålls med en kombikostym betyder det en modell som är något kortare än dagens Volkswagen Passat. Alla Zeekrs modeller har designats vid deras studio i Göteborg och en 007 kombi vore där säkert inget undantag.

Vid presentationen av Zeekr 007 i slutet av förra året imponerade den genom att erbjuda rejält med prestanda till ett lågt pris. I alla fall i Kina, där bakhjulsdrivna Zeekr 007 med 422 hästkrafter kostar från omräknat 315.000 kronor. Då ingår också bekvämligheter som säten med massagefunktion samt ett stort panoramaglastak.

Zeekrs ”Golden Battery” beskrivs som världens första LFP-batteri för bilar med 800-voltssystem.

Med Zeekrs egna LFP-batteri kallat ”Golden Battery” på 75 kWh har 007 en räckvidd på 68,8 mil, enligt den mer förlåtande kinesiska körcykeln. Mest imponerade ändå siffrorna för laddningen. Tack vare ett 800-voltssystem ska det gå att ladda med en effekt på 500 kW. Något som gör det möjligt att klämma in 50 mils räckvidd på endast 15 minuter.

Med det större batteriet på 100 kWh med NMC-kemi ökar räckvidden till 87 mil. Dessutom ska det kunna ladda hela 61 mils räckvidd på 15 minuter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: