Zeekrs ”Gyllene Batteri” – supersnabbt och supersäkert

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 dec 2023

Geelys elbilsmärke Zeekr presenterar nu ett egenutvecklat batteri som de döpt till ”The Golden Battery”. Det handlar om ett litiumjärnfosfatbatteri, eller LFP, som och beskrivs som världens första massproducerade LFP-batteri som kan användas i bilar med 800-voltssystem. Något som batteritillverkaren SVOLT precis också har visat, men ännu inte börjat tillverka.

Tack vare det går det att ladda betydligt snabbare än dagens LFP-batteri och Zeekr lovar en laddeffekt på upp till 500 kW. Med det ska det gå att ladda från 10 till 80 procent på endast 15 minuter.

Men inte bara laddhastigeten gör att Zeekrs gyllene batteri sticker ut. Genom att packa cellerna med vad Zeekr kallar en ”sandwichstruktur” har de lyckats öka energidensiteten jämfört med nuvarande LFP-batterier. Just det är ett område där batterier med en kemi bestående av nickel-mangan-kobolt (NMC) slår LFP-batterierna idag. Fördelen med LFP är att det är billigare att tillverka.

I ”The Golden Battery” har Zeekr minskat på materialen i batteripaketet och kunnat packa cellerna bättre för att nå en användningsvolym på 83,7 procent. Det är enligt tillverkaren högre än hos NMC-batterier från världens största batteritillverkare CATL.

Ytterligare ett trumfkort Zeekr trycker på är säkerheten. I en actionfylld video presenteras tester där ett batteripaket sänks ned i saltvatten, placeras i en kylbox under åtta timmar i en temperatur på minus 45 grader, släpas genom lera och över stenar, utsätts för eld och 1.000 graders värme innan det till slut släpps från tio meters höjd endast för ett sedan bli överkört av en ångvält.

Efter tortyren monteras batteripaketet in i en elbil och visar sig fungera ”som om ingenting hänt”.

Tillverkningen av The Golden Battery ska ha dragit igång i Kina. Första modellen att få det blir den nya sedanen Zeekr 007, men det väntas även komma till andra märken inom Geelykoncernen som Volvo, Polestar och Smart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!