SVOLT visar snabbladdande LFP-batteri för 800-voltsteknik

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 dec 2023

Den kinesiska biltillverkaren BYD har fått mycket uppmärksamhet för sitt egenutvecklade LFP-batteri Blade. Förutom att använda det i sina egna modeller finns det även intresse från andra tillverkare att använda det, enligt uppgift även Tesla.

Namnet kommer från formen med förhållandevis långa celler. Nu presenterar den kinesiska batteritillverkaren SVOLT en egen variant av en hel serie LFP-batterier för både elbilar och laddhybrider som de döpt till ”Short Blade”.

För elbilar handlar det om de två batterierna L400 och L600 som kommer i med de tre olika kapaciteterna 105 Ah, 130 Ah och 133 Ah. Gemensamt för alla är att de ska kunna ladda snabbare än dagens LFP-batterier. Versionen L400 ska enligt SVOLT ha en laddningshastighet på upp till 5C, alltså omkring 12 minuter för att ladda fullt.

Med det vill SVOLT lansera LFP-batterier anpassade för snabb laddning för bilar med ett 800-voltssystem. Något som företaget menar blivit allt viktigare då kunder i dag intresserar sig mer för laddhastighet än räckvidd.

Batterierna i serien ”Short Blade” är planerade att börja tillverkas under andra halvan nästa år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!