Uppgift: Rivian arbetar på flera billigare modeller

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 jul 2024

När amerikanska Rivian tidigare i år hade premiär modellen R2 bjöd de också på en överraskning. Utöver elsuven R2, som väntas konkurrera med storsäljaren tesla Model Y, visades också den minde modellen R3 samt en cross country-version av den döpt till R3X.

Nu kommer det uppgifter som pekar på att Rivian arbetar på fler modeller än så. Det framkom under en presentation i samband med att det stod klart att Volkswagenkoncernen investerar upp till fem miljarder euro i Rivian och ingår ett samarbete kring utveckling av mjukvara. Där visades en bild med ytterligare fem övertäckta bilar.

Bilarna på bilden delas upp i fyra kategorier där “Gen 1” innefattar märkets pickup R1T, elsuven R1S samt transportbilen som Rivian tagit fram i samarbete med nätjätten Amazon. Under fliken “Gen 2” hittas uppdaterade versioner av R1T och R1S samt en övertäckt bil som ser ut att vara av modellen större.

Den följs av fliken “MSP”, eller “Midsize Platform” som är tekniken som används för de något mindre kommande modellerna Rivian R2, R3 och R3X. Även här hittas en övertäckt modell. Men riktigt intressant blir det under den fjärde fliken “Affordable Mass Market”, alltså på svenska prisvärd massmarknad.

Rivian har tidigare antytt att företaget arbetar på att ta fram mer prisvärda volymmodeller. Här hittas nu tre övertäckta bilar, men ingen information om vad det kan handla om. Vid presentationen av Rivian R2 utlovades ett pris från 45.000 dollar, omkring 470.000 kronor. De tre bilarna under fliken “Affordable Mass Market” borde alltså ha ett pris lägre än så.

Än så länge säljs ingen av Rivians modeller officiellt här, men vi har i alla fall kunnat ta ut pickupen R1T på svenska vägar. Hur det var kan ni här läsa om och se en film ifrån.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!