Tesla bryter tystnaden – ”Vi följer svenska regler”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 nov 2023

Fackförbundet IF Metalls strejk mot Tesla pågår nu i lite mer än en vecka. Bakgrunden till konflikten är att IF Metall vill att Tesla ska ingå kollektivavtal, vilket Tesla hittills vägrat.

Efter en första blockad mot Teslas sju egna verkstäder utökades strejken förra fredagen till ytterligare 17 allmänna verkstäder som inte längre ska genomföra service av bilar från Tesla.

Från och med idag, 7:e november, kommer också medlemmar i Transportarbetarförbundet gå ut i sympatistrejk. Det innebär att inga bilar från Tesla lossas vid hamnarna i Malmö, Trelleborg, Göteborg och Södertälje.

Tesla har hittills valt att inte uttala sig om strejken. Men nu har företaget lämnat en skriftlig kommentar till nyhetsbyrån TT.

” Det är olyckligt att IF Metall har vidtagit dessa åtgärder. Tesla följer svenska arbetsmarknadsregler, men har liksom många andra företag valt att inte ingå kollektivavtal. Vi erbjuder redan likvärdiga eller bättre avtal än de som omfattas av kollektiva förhandlingar och finner ingen anledning att teckna något annat avtal”, skriver företrädare från Tesla.

Parterna har träffats för förhandlingar två gånger, utan resultat.

– De är tydliga med oss, det blir inget avtal, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä enligt TT.

Samtidigt trappas konflikten upp med nya varsel om sympatistrejk från andra LO-förbund. Idag meddelade Fastighets att deras medlemmar slutar städa Tesla lokaler om inget avtal skrivits under den 17:e november. Taxi Stockholm har också beslutat att införa ett stopp för inköp av bilar från Tesla så länge strejken pågår.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!