Video: Lyckad testkörning för tyskt off road-fordon

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

20 apr 2017

Tyska Lilium har gett begreppet off road en ny mening. Batterierna räcker visserligen bara i en timme, men då har man redan färdats 300 kilometer – utan att behöva slösa energi genom att följa slingrande vägar. De har utvecklat en flygande ”bil” som dessutom har gjort en lyckad testflygning.

Alla som har testat en drönare undrar säkert hur man får batterierna att räcka för att hålla en betydligt större farkost i luften i en hel timme. Lilium löste problemet genom att inte bygga en gigantisk drönare. Detta då de är både långsamma och energikrävande. Deras fordon, som mer liknar ett traditionellt flygplan, kan flyga tre gånger så snabbt som en drönare och drar dessutom bara en tiondel så mycket energi. Men till skillnad från vanliga flygplan både startar och landar det vertikalt, vilket innebär att tätbebyggda städer inte är något problem.

Även Airbus utvecklar en flygande bil. Den här prototypen visades upp på årets motormässa i Genève.

Även Airbus utvecklar en flygande bil. Den här prototypen visades upp på årets motormässa i Genève.

Flygande ”bilar” – kan det verkligen vara ett framgångskoncept? Uppenbarligen anser en inkubator med koppling till European Space Agency det. Lilium, som så sent som 2015 grundades av ett gäng studenter och doktorander vid det tekniska universitetet i München, har fått deras stöd. Och ambitionen verkar vara att bli lite av en motsvarighet till Tesla. Prototypen som de har testflugit, Eagle, skulle kunna beskrivas som deras Roadster. Och inte bara för att den är tvåsitsig. Nästa modell blir lite mer som Model S. Förutom att räckvidden säkert går att förbättra ska den även ha plats för fem.

Än så länge handlar det dock om ett litet företag, med endast ett 30-tal anställda. En av dem är för övrigt Meggy Sailer som nyligen fick jobbet som rekryteringschef. Hon om någon vet hur man får ett företag att lyfta – hon lyckades i alla fall öka antalet anställda på Tesla från ett par hundra till 13 000.

https://youtu.be/ohig71bwRUE

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: