VinFast levererar sin första elbil till kunder i Vietnam

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 dec 2021

När vietnamesiska VinFast officiellt visade de båda elsuvarna VF e 35 och den sjusitsiga VF e 36 på bilsalongen i Los Angeles i höstas fick vi också veta att tillverkaren ska komma till Europa. Exakt när meddelades inte, men nu har i alla fall de första exemplaren av tillverkarens elbilar börjat levereras till kunder hemma i Vietnam.

Men det handlar då inte om de båda modeller som visades i Los Angeles. I stället är det den något mindre elsuven VF e 34 som har ett pris på omräknat 270 000 kronor. Den kommer precis som VF e 35 med ett batteripaket på 42 kWh och en räckvidd på omkring 30 mil. Däremot har den endast framhjulsdrift från en elmotor på 150 hästkrafter.

VF e35 har fyrhjulsdrift och en effekt på 408 hästkrafter. Den större VF e36 uppges få ett betydligt större batteripaket på 106 kWh som ska ge en räckvidd på 55 mil.

VinFast VF e34

VinFast har på kort tid vuxit snabbt i Vietnam, då med bensindrivna modeller. Sedan tidigare har VinFast ett samarbete med BMW där de byggde egna versioner av 5-serien och suven X5 för den vietnamesiska marknaden.

När företaget nu satsar på eldrift har de även byggt upp ett eget laddnätverk i landet. Hur många stationer och vilken effekt de har framgår inte. Den som kör en av företagets bilar kan där ladda till ett pris på omräknat en krona per kWh.

I Vietnam har VinFast även valt en lite annorlunda modell med batterihyra. Till en månadskostnad på omräknat cirka 250 kronor hyr kunderna batteriet och får då köra 50 mil i månaden. Den som kör mer än det måste betala omräknat 40 öre per kilometer. Månadskostnaden ska också anpassas efter priserna på ström och bensin en gång per år.

Fördelen är att det ingår en batterigaranti i månadskostnaden där VinFast lovar att gratis byta till ett nytt om kapaciteten sjunker under 70 procent.

Om det är ett upplägg som planeras även inför lanseringen av de större modellerna i Europa är ännu oklart.

Samtidigt meddelas också att tidigare Opelchefen Michael Lohscheller redan lämnar jobbet som vd hos VinFast – ett jobb han tillträdde så sent som i september.  Med det förlorar VinFast en en person med goda kontakter inom den europeiska bilbranschen inför den planerade lanseringen här.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!