Vietnamesiska VinFast har siktet inställt på Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 nov 2021

Att omställningen till eldrift öppnar upp för nya aktörer i bilvärlden har inte minst de många nya kinesiska tillverkarna visat. Men det finns även tillverkare i andra länder som vi kanske kommer lära känna bättre de närmsta åren.

Till exempel vietnamesiska VinFast som vill börja sälja elbilar i Europa redan nästa år.

Under bilsalongen i Los Angeles slog tillverkaren på stora trumman när de igår presenterade de två elsuvarna VF e35 och VF e36. Hemma i Vietnam har VinFast, som är landets första inhemska biltillverkare och grundades så sent som 2019, redan en marknadsandel på omkring åtta procent. Då främst med bensindrivna modeller, men när de nu även satsar på Europa är det eldrift som gäller.

Tidigare i år tog också tidigare Opel-chefen Michael Lohscheller över rodret för VinFast när han tillträdde som vd. Vid presentationen av de båda modellerna sparade han inte på krutet i beskrivningen av den unga tillverkarens ambitioner.

– Vårt mål är att inspirera kunderna att delta i elbilsrevolutionen för att driva på lösningar på klimatkrisen. VinFast tror att framtidens mobilitet kommer att kännetecknas av intelligenta elfordon som kan anpassas i hög grad och som integrerar teknik som gynnar både människor och miljö. Dessa fordon kommer att uppfylla höga säkerhetsnormer och erbjuda en överlägsen och bekväm körupplevelse, sa han i ett uttalande.

Trots att det handlar om ganska stora suvar ska de båda modellerna enligt VinFast ha ”enastående aerodynamik” tack vare designelement i karossen som ska bidra till bättre räckvidd.

Men någon konkret information om batteripaket, drivlina, räckvidd eller pris bjöd VinFast inte på.  

Mer handlade det om tekniken som ska locka kunder. Både VF e35 och VF e36 ska komma med ett avancerat system för självkörning kallat ADAS. Det innefattar bland annat filhållare, kontroll av föraren, automatisk parkering och så kallad ”summon” – alltså att bilen kan köra fram till dig utan att någon sitter i den.

VinFast har tidigare sagt att de bland annat samarbetar med den israeliska batteriutvecklaren StoreDot som visat lovande resultat i arbetet med extremt snabbladdande batterier som kan laddas fullt på fem minuter.

Men även taiwanesiska ProLogium, som arbetar på batterier med solid state-teknik, och kinesiska Gotion HighTech, som nyligen meddelade tillverkning av batterier med hög energidensitet, hör till VinFast samarbetspartner.

När bilarna kommer till Europa och om även Sverige finns med i planerna är ännu oklart. VinFast har registrerat sig som medlem i organisationer för biltillverkare och importörer i Tyskland, Frankrike och Nederländerna, vilket tyder på att de marknaderna blir först ut.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!