Gotion börjar serietillverkning av batteri med 100 mils räckvidd

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 nov 2021

Kinesiska medier meddelar att batteritillverkaren Gotion kommit igång med serietillverkning av ett nyutvecklat batteri som ska ge räckvidder på över 100 mil. Batteriet bygger på en teknik med hög andel nickel som ökar energidensiteten till knappt över 300 Wh/kg. Cellerna ska kunna användas i batteripaket med samma dimensioner och vikt som idag genom att konstrueras med lätta material.

Genomsnittet hos batterierna som sitter i elbilar idag är omkring 200 Wh/kg, men flera utvecklare arbetar på att höja det. Bland annat har israeliska StoreDot tagit fram batterier som vid tester visat en energidensitet på upp mot 400 Wh/kg. Genombrottet för Gotion är att de nu säger sig ha fått i gång massproduktion av sitt batteri.

I vilka bilar vi nu får se de nya batterierna är däremot oklart. Enligt uppgifter till kinesiska CN EV Post kommer de används i ”flera mellan- och storbilsklasser”, men det nämns inga tillverkare.

Gotion har ett samarbete med Volkswagen och är bland annat partner för batterifabriken som den tyska tillverkaren bygger i Salzgitter. Den skulle först ha byggts i samarbete med svenska Northvolt som Volkswagen äger andelar i på 20 procent.

Från år 2023 ska Northvolts fabrik i Skellefteå leverera battericeller till Volkswagenkoncernen till ett värde av 120 miljarder kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: