Virta Payment Kiosk – nytt samarbete för kortbetalning vid laddning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 jul 2023

Enkel betalning med bank- eller kreditkort när det är dags att ladda bilen är något som efterfrågas av kunder. Sedan 1:a juli måsteb det till exempel gå att betala med kort vid alla nya laddstolpar i Norge. Om de redan befintliga laddstationerna måste utrustas med möjligheten att betala med kort är ännu inte beslutat. Men om det blir så kommer nu finska laddningsplattformen Virta tillsammans med betalkortsbolaget Mastercard och finansteknikbolaget FIS med en möjlig lösning inför den uppgiften.

Virta Payment Kiosk beskrivs som en ny standard för att kunna betala med kort vid laddning av elbil. Tanken är att på ett enkelt sätt kunna ersätta dagens situation där det ofta behövs någon form av kort eller en bricka från rätt operatör för att kunna ladda.

– Bristen på enhetliga och lättanvända betalningsalternativ vid laddningsstationer har länge varit en frustration för elbilsförare. Vi är därför glada över att samarbeta med Virta och Worldpay för att sätta nya standarder inom betalningar i laddningslandskapet och bidra till mer hållbar mobilitet, säger Erik Gutwasser som är divisionschef hos Mastercard Norden och Baltikum.

En fördel som lyfts fram är att det inte behövs en kortterminal vid varje laddstolpe. Virta Payment Kiosk kan hantera betalningar från flera laddstolpar vid en station, enligt Virta upp till 100 stycken. Dessutom ska det även gå att installera Virta Payment Kiosk på befintliga laddstationer där det i dagsläget inte går att betala med kort.

Lösningen ska börja dyka upp vid laddstationer i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island som använder sig av plattformen Powered by Virtas. Enligt Virta är cirka 90 000 laddstationer i 35 länder idag anslutna till företagets plattform. Målet är att det ska gå att betala med kort vid alla stationer som använder Powered by Virtas i Europa senast 2025.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!