Elbilen logo Meny

Volkswagen bekräftar namnbyte till Voltswagen – fast ändå inte

När nyheten spreds att Volkswagen planerade att döpa om sina elbilar i USA till ”Voltswagen“ togs det av många som ett missförstånd eller skämt. 

Det ska erkännas att även undertecknad hade svårt att tro en koloss som Volkswagen med mellanchefer i otaliga led samt ett mer än väl etablerat varumärke, skulle komma på idén och även lyckas få igenom något sådant.

Men ett tag såg det ändå ut att stämma. I alla fall tillfälligt.

Volkswagen USA bekräftade att deras amerikanska avdelning kommer att heta ”Voltswagen of America“. Det hette då att namnet införs i maj som en del i att modellen ID.4 lanseras på den amerikanska marknaden. 

Men det ifrågasattes av både amerikanska och tyska medier som menade det handlar om en pr-kupp. Eller kanske ändå ett aprilskämt.

Att pressmeddelandet där namnbytet förekom "råkade" läckas av Volkswagen i USA anses som mindre troligt. Att det skulle kunna ske inom en så hårt styrd koncern som Volkswagen menar framförallt tyska medier är något som inte finns på kartan.

Volkswagen sa ”ingen kommentar“, men vill återkomma på torsdag – vilket är den 1:a april.

Sedan vände historien igen och nu heter det att namnbytet –  permanent, som skämt eller för pr – inte blir av alls, enligt källor till Reuters.

Klart är i alla fall att Volkswagen vill stärka sin position som tillverkare av elbilar. En kampanj som ”Voltswagen“ skulle kunna bli en lyckad kampanj. Det vore också ett tecken på ett mer snabbfotat och flexibelt Volkswagen. Alltså precis det som koncernchefen Herbert Diess vill skapa. Men i dagsläget ser det onekligen lite rörigt ut.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-03-31