Volkswagen bidrar med elbilar när grekisk ö ska bli hållbar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 jun 2021

Häromveckan genomförde Ford ett event i England där alla invånare i landets minsta stad erbjöds provköra Mustang Mach-E. Syftet var att visa på eldriftens fördelar och få hela staden att byta ut sina fossilbilar – förmodligen helst till en Ford.

Nu ska den grekiska ön Astypalea ställa om till att enbart hållbara transporter och med på tåget för att lyckas är Volkswagen. Åtta elbilar levererades tidigare i veckan till Astypalea av Volkswagenkoncernens vd Herbert Diess personligen tillsammans med landets premiärminister Kyriakos Mitsotakis. Bland dem fanns bland annat en speciallackerad ID.4 som nu ska tjänstgöra som polisbil på ön. Det blir Greklands första elektriska polisbil och senare i år ska hamnpolisen, flygplatsen och andra delar av förvaltningen på ön börja använda elbilar från Volkswagen.

Även andra delar av Volkswagenkoncernen bidrar med eldrift på ön. Seat skickade även två elscootrar från det nya märket MÓ, som nyligen även började säljas i Sverige.

– Astypalea är ett framtidslaboratorium för minskningen av koldioxid i Europa. På ön utforskar vi i realtid vad som behövs för att få människor att ställa om till eldrift och vilken stimulans som behövs för övergången till en hållbar livsstil, sa Herbert Diess vid överlämningen.

Förhoppningen är att erfarenheterna från den lilla ön ska kunna användas för att skala upp omställningen till större områden eller städer. Projektet följs därför även av forskare vid universitet i Skottland och Grekland.

Smolk i bägaren är dock att majoriteten av elen på ön kommer från dieselgeneratorer. Enligt Volkswagen orsakar det över 5 000 ton koldioxid per år. Men tanken är att de ska ersättas av solceller de närmsta åren.

I samband med att de första elbilarna levererades sa Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis att solceller med en kapacitet på tre megawatt ska finnas på plats 2023. Genomd et ska alla kommande elbilar, samt 60 procent av hushållen på ön kunna få sin el från solenergi. Tre år senare ska solceller täcka 80 procent av elbehovet på Astypalea.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!