Volkswagen bygger batterifabrik i Kanada

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 mar 2023

Volkswagen ser ut att ha fått allt mer intresse för den nordamerikanska marknaden på sistone. Omställningen till eldrift och den amerikanska regeringens stora subventionspaket för gröna industrier är säkert en del av förklaringen. Bland annat har Volkswagenkoncernen beslutat att bygga en elbilsfabrik i USA där elsuvar under märket Scout ska tillverkas.

Nu kommer nästa nordamerikanska satstning. Den här gången sker den i Kanada där Volkswagen ska bygga en gigafabrik för batteritillverkning i Ontario.

Där ska koncernens nya enhetscell tillverkas och produktionen planeras att vara igång till år 2027.

– Vår Nordamerika-strategi är en nyckelprioritering i vår 10-punktsplan som vi lade upp förra året. Med besluten om cellproduktion i Kanada och en Scout-anläggning i South Carolina skyndar vi på genomförandet av vår Nordamerika-strategi, säger chefen för Volkswagenkoncernen Oliver Blume.

Batterifabriken ska drivas av PowerCo som är Volkswagens dotterbolag för batteritillverkning. Sedan tidigare byggs en gigafabrik i tyska Salzgitter och ytterligare en i spanska Valencia är på gång.

Fabriken i Kanada blir den första från PowerCo utanför Europa och kommer spela en viktig roll för Volkswagens försäljning av elbilar i USA. Även om fabriken ligger i Kanada ger det Volkswagens elbilar rätt till amerikanska subventioner som endast ges till elbilar där en viss del av komponenter tillverkats i Nordamerika.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: