Volkswagen förbereder starten av nästa elbilsfabrik

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 nov 2021

Med omställningen av ytterligare en fabrik är Volkswagen nu på väg att öka tillverkningen av elbilar. Först ut var fabriken i Zwickau, som under DDR-tiden tillverkade Trabant och där idag ID.3, ID.4 och ID.5 byggs tillsammans med Cupra Born och Audi Q4 e-tron.

Nästa fabrik att ställa om till att bygga elbilar på MEB-plattform är den i Emden. I början av nästa år ska elsuven ID.4 tillverkas även där. Det är i alla fall planen, men återstår att se hur den rådande bristen på halvledare påverkar det. Men redan nu är förserietillverkning av ID.4 igång.

Omställningen av fabriken i Emden är kanske framförallt intressant för vad som är planerat längre fram. Från 2023 utökas kapaciteten med med sex nya monteringshallar. Där ska modellen som idag går under namnet ”Aero B” tillverkas. Det handlar om de kommande sedan- och kombimodellerna på MEB-plattformen.

– Genom nybyggnationen av ytterligare produktionshallar och anpassningen av strukturerna till de mest moderna standarderna kan vi producera våra elbilar, säger fabrikschefen Uwe Schwartz i ett uttalande.

Chefen för Volkswagenkoncernen, Herbert Diess, har under den senaste tiden varit i blåsväder för uttalande om att Volkswagen måste effektivisera sina fabriker. Annars kan omkring 30 000 jobb vara i fara.

Det ska däremot inte gälla fabriken i Emden. De 8 000 anställda har alla utbildats i tillverkningen av elbilar. Volkswagen säger sig också ha dragit lärdomar av omställningen vid fabriken i Zwickau och skickat dit hundratals medarbetare på studieresa.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: