Volkswagen går om Tesla som världens största elbilstillverkare 2024

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 jun 2022

Teslas har en etablerad position som världens ledande elbilstillverkare. Det visas bland annat i Fords målsättning med elbilar. Den är inte att bli nummer ett i USA utan nummer två.

Efter Tesla.

Förra året ökade Tesla leveranserna för varje kvartal för att vid årets slut ha levererat 936 172 elbilar globalt. Och rapporterade även en vinst på 5,5 miljarder dollar.

Men inget är för evigt. Inom 18 månader kommer Volkswagenkoncernen kunna tillverka 2,3 miljoner elbilar om året och inta förstaplatsen som världens största elbilstillverkare. Tesla väntas då ha en årsproduktion på 2,2 miljoner bilar. Det kommer en marknadsstudie från Bloomberg Intelligence fram till.

Enligt studien sticker Volkswagen ut som den enda av de traditionella biltillverkarna som anses kunna utmana Tesla när kostnader för material stiger.

Det gäller framför allt kostnaden för batterier där Volkswagen investerar stora summor för att säkra tillgången av volymerna som behövs. Bland annat pekas Volkswagens mångåriga och nära samarbete med svenska batteritillverkaren Northvolt ut som en fördel gentemot andra tillverkare.

Volkswagen är däremot inte ensamma om att ha investerat i Northvolt. Tillsammans med Volvo ska Northvolt bygga en gemensam batterifabrik i Göteborg för tillverkning av batterier till Volvos och Polestars bilar. De kommer däremot inte upp i samma volymer som Volkswagenkoncernen.

2024 får Tesla då nöja sig med att vara världens näst största elbilstillverkare. Tredje plats väntas då innehas av kinesiska BYD. Men med tiden kommer amerikanska och japanska tillverkare kämpa om att vara trea efter Volkswagen och Tesla, enligt studien.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: