Volkswagen kastar om investeringar – satsar mer på elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 mar 2023

Volkswagenkoncernen har som mål att elbilar ska stå för hälften av all försäljning av deras märken till 2030. Trots problem i leveranskedjorna uppnådde andelen elbilar i koncernens leveranser förra året ett nytt rekord när de stod för sju procent.

Men det är alltså en bit kvar upp till 50 procent. Och redan 2025 ska elbilar stå för 20 procent av försäljningen.

För att nå dit meddelar Volkswagen att de i sin nya femårsplan investerar 180 miljarder Euro, omkring 2 biljoner kronor, de närmsta fem åren. Pengarna ska gå till ökad tillverkning av battericeller, digitalisering och ökad närvaro på den kinesiska och amerikanska marknaden.

Enligt branschtidningen Automotive News går 2 miljarder Euro till den nya elbilsfabriken i USA där elsuvar under märket Scout ska byggas för den amerikanska marknaden. Beslutet att bygga den innebar också att den tidigare planerade elbilsfabriken hemma i tyska Wolfsburg inte blir av. Istället ska befintliga fabriker i Tyskland ställas om till att bygga elbilar.

Majoriteten av pengarna, 120 miljarder Euro, är öronmärka för satsningar på elbilar och utveckling av mjukvara.  Det innebär att Volkswagen ökar investeringarna för dessa två områden med 13 procent, jämfört med den förra femårsplanen.

Det innebär också att investeringarna för utveckling av förbränningsmotorer kommer att minska efter 2025.

Volkswagen säger också att de med redan med elbilarna de säljer idag står väl rustade mot konkurrensen. Koncernen intog en marknadsledande plats i Europa och ökade försäljningen av elbilar på den viktiga marknaden Kina med 68 procent under förra året.

Flest kunder nåddes med de båda elsuvarna ID.4 och ID.5 som tillsammans såldes i 193 200 exemplar.

För i år räknar Volkswagen med att elbilarna kommer stå för 10 procent av försäljningen.

”Under 2023 kommer flera viktiga nya modeller att presenteras för koncernen, bland annat de nya modellerna ID.3, ID.7, ID. Buzz Long Wheel Base, CUPRA Tavascan och Audi Q8 e-tron”, skriver Volkswagen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: