Volkswagen concept car ID. CROZZ

Volkswagen startar förserieproduktion av ID.5 – lansering andra halvan 2021

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 feb 2021

Nyligen läckte bilder på Volkswagens kommande stora SUV ID.6 ut på nätet. Men om man ska följa nummerordningen ska ID.5 komma först och nu bekräftar Volkswagen-chefen Ralf Brandstätter att produktionen av förseriemodeller är i full gång.

Lanseringen är planerad till det andra halvåret 2021 för modellen som Volkswagen kallar för en coupé-SUV och ska tillverkas i Volkswagens nya elbilsfabrik i Zwickau.

Volkswagen har ännu varit ganska tysta med detaljerna kring ID.5. Redan 2017 visades konceptet ID.Crozz upp på bilmässan i Frankfurt, en fyradörrars coupé-SUV som ligger som grund till utvecklingen av ID.5. Då modellen precis som de andra i ID-familjen bygger på elbilsplattformen MEB kommer drivlina och batteri förmodligen vara samma som i ID.4.

Det innebär ett batteripaket på 77 kWh, men tack vare coupé-formen och lägre luftmotstånd kan modellen kanske ha en något bättre räckvidd än ID.4, som har en räckvidd på omkring 50 mil enligt WLTP beroende på utförande.

Parallellt med ID.5 väntas också snart koncernsyskonet Audi presentera sin eldrivna coupé-SUV e-tron Q4. Det är den första modellen från Audi som byggs på MEB-plattformen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!