Volkswagen utvecklar billigare elbilar i Kina

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 nov 2023

Konceptet ID.2all är Volkswagens bidrag till de elbilar med en prislapp från 25.000 euro som flera europeiska biltillverkare lovar är på väg. Konceptet ska mynna ut i en produktionsbil från 2025 som änvänder en mindre form av dagens elbilsplattform kallad MEB Entry.

Men Volkswagen vill pressa priset ytterligare med en ny plattform som ska göra det möjligt att sälja elbilar från 18.000 euro, eller omkring 200.000 kronor. Det uppger tyska tidningen Handelsblatt med hänvisning till Volkswagens chef i Kina, Ralf Brandstetter.

Volkswagen ID.2all ser ut att få sällskap av ännu billigare modeller från 2026.

Det är också i Kina som de billigare elbilarna först ska lanseras år 2026. Enligt tidningen handlar det om totalt fyra billiga modeller. Om de även kommer att säljas här och i så fall när är ännu oklart. Helt otänkbart är det i alla fall inte. Vid presentationen av konceptet ID.2all sa Volkswagens chef Thomas Schäfer till Elbilen att de jobbar på att ta fram en modell med ett pris från under 20.000 euro.

– Det är den verkliga Champions Leaugue-klassen att lyckas med det. Men jag ser det som vår plikt som Volkswagen att utveckla en sådan bil, sa Thomas Schäfer då.

Den nya plattformen och de fyra bilarna ser ut att bli en i stort sett helt kinesisk produkt. Utvecklingen ska ske hos Volkswagens kinesiska bolag Volkswagen China Technology Company och 95 procent av komponenter ska hämtas från kinesiska leverantörer, enligt Handelsblatt.

Sedan tidigare är det klart att Volkswagen ID.2all och dess syskonmodeller från Cupra och Skoda kommer byggas hos Seat/Cupra i Spanien.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!