Volkswagen visar självkörande konceptet Gen.Travel

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 sep 2022

Med nästa generations elbilar från Volkswagenkoncernen ska självkörning spela en central roll. För att ge en inblick i hur koncernen tänker sig att det kan se ut presenteras nu konceptet Gen.Travel, en eldriven och helt självkörande bil.

Och den visar på en helt annan typ av bilåkande än vad vi är vana vid idag.

Bilen har en låg midja med mycket glas för god sikt runt omkring. Även om det ju inte behövs för att kunna se vid körning. Formmässigt hamnar bilen någonstans mellan en lite ovanligt designad sedan och minibuss.

Det ska enligt Volkswagenkoncernens designchef Klaus Zyciora visa på framtidens designmöjligheter när du inte längre själv behöver köra bilen.

– Gen.Travel förkroppsligar den visionära designen från övermorgon för morgondagens mobilitet. Den effektiva formgivningen kännetecknar den extremt slående designen. I en tid av teknisk perfektion och nästan obegränsade möjligheter blir ”formen följer funktionen” till ”formen följer friheten”. Bilen kommer inte bara att vara bättre, utan också mer spännande än någonsin tidigare, säger han.

Insidan går att möblera om för att till exempel bli ett rullande konferensrum. Om resan sker på natten kan sätena fällas för att bli till två sängar. För det läget har Volkswagen utvecklat ett speciellt ljussystem som ska göra det enkelt att både somna och vakna. Ett aktivt fjädringsssystem jämnar ut gupp i vägen, kraftiga kurvor, acceleration och inbromsningar för en god natts sömn. Beroende på utformning rymmer Gen.Travel som mest fyra personer.

Volkswagen är tydliga med att det inte är enbart en designstudie utan en ”riktig prototyp” som klarar självkörning på den högsta nivån 5. Om det innebär att Gen.Travel kan ge sig ut på vägar redan idag framgår inte.

Konceptet ställs ut på bileventet Chantilly Arts & Elegance som går av stapeln i helgen vid slottet Chantilly norr om Paris.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!