Volkswagens plan: boka självkörning för 70 kronor timmen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 jun 2021

Tidigare i veckan berättade Volkswagen att de inte längre endast ser sig som en biltillverkare utan även ett mjukvaruföretag.

– Bilars snabba hastigheter och acceleration är mindre viktigt idag. Det som behövs är bra mjukvara, sa försäljningschefen Klaus Zellmer vid eventet Innovation Talk på tisdagen.

Med satsningen på mjukvara säger Volkswagen att de ska kunna erbjuda mängder av funktioner till sina kunder genom ständiga uppdateringar over the air.

Nu har Klaus Zellmer berättade lite mer om planerna och framförallt hur Volkswagen ska kunna tjäna pengar på det.

– När det kommer till självkörning kan vi tänka oss att aktivera funktionen per timme. Vi utgår från ett pris på omkring sju Euro för en timme, säger han i en intervju med tyska tidningen Die Welt.

Från och med 2022 ska Volkswagen börja erbjuda vad de kallar ”functions on demand” i sina elbilar som byggs på dagens MEB-plattform. Det kan enligt utvecklingschef Thomas Ulbrich även komma att påverka bilarnas räckvidd.

– Vi planerar erbjudanden kring räckvidd och ökning av effekt hos elbilarna som man ska kunna aktivera, säger han till tidningen Die Welt.

Taktiken ska enligt Volkswagen göra tekniska framsteg tillgängliga för fler personer. Genom att kunna boka till exempelvis självkörning för omräknat cirka 70 kronor per timme ska bilen kunna säljas billigare än en toppmodell med mer funktioner.

Exakt hur ekvationen ska gå ihop framhgår inte. Alla sensorer och system som behövs för självkörning måste ändå finnas i bilen, även om funktionen endast kan aktiveras på beställning.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: