Volvo investerar i laddföretag

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

25 okt 2018

Volvo har köpt in sig i laddföretaget Freewire Technologies. Förvärvet, som gjordes genom Volvo Cars Tech Fund, är ytterligare ett led i biltillverkarens elektrifieringsstrategi.

Det San Francisco-baserade företaget arbetar både med stationära och mobila laddstationer, något som innebär att det går snabbt att expandera laddnätverket. Dessutom kräver de bara lågspänning, vilket ytterligare snabbar upp en utbyggnad då inga högspänningsledningar måste dras, något som är såväl dyrt som tidskrävande.

Volvo missade pole position i racet om elbilar i modellutbudet, men företagets ambition är att snabbt avancera genom startfältet. Redan nästa år upphör företaget med att tillverka rena ”gammelbilar” – den som vill ha en Volvo, i alla fall med nybilsdoft, får köpa en laddhybrid eller ren elbil.

Nästa hållpunkt kommer 2025. Planen är att hälften av alla bilar företaget säljer från och med då ska vara rena elbilar.

– Volvo Cars framtid är elektrisk, vilket avspeglas i vårt branschledande åtagande att elektrifiera hela vårt produktsortiment, säger Volvo Cars Tech Funds vd Zaki Fasihuddin.

– För att få fler konsumenter att välja en elbil behöver samhället göra det lika enkelt att ladda en elbil som att tanka. Vår investering i Freewire är ett viktigt stöd för företagets ambitioner på det här området.

Samarbetet innebär också stora möjligheter för det amerikanska företaget, säger dess vd Arcady Sosinov.

– Att få uppbackning av en tillverkare som Volvo med dess arv och framtidsversion, kommer att ge oss tillgång till teknik, testning och nya strategier som verkligen kommer att påskynda företagets tillväxt.

Volvo Cars Tech Fund har även investerat i annan teknik som framtidens kunder med största sannolikhet kommer att betrakta som standardutrustning. Fonden, som startades tidigare i år, tecknade snabbt ett avtal med Luminar Technologies som utvecklar avancerade sensorer som kan användas i självkörande fordon.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!