Volvo investerar tio miljarder för tillverkning av elbilar i Torslanda

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 feb 2022

Volvo ökar nu takten på vägen mot att endast tillverka elbilar år 2030. Förra veckan fick vi veta att batterifabriken som uppförs i samarbete med Northvolt hamnar intill fabriken i Torslanda vid Göteborg och börjar byggas nästa år.

Nästa satsning handlar om själva produktionen av bilar. Tio miljarder kronor investeras i Torslandafabriken under ”de närmsta åren” för att ställa om för tillverkning av nästa generations elbilar.

– Torslanda är vår största fabrik och kommer att spela en avgörande roll i vår pågående omvandling när vi går mot att bli en helt elektrisk biltillverkare senast 2030, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.

Dagens eldrivna modeller XC40 och C40 byggs i Volvos belgiska fabrik i Gent. Den har en kapacitet på 135 000 bilar per år och målet av hälften av dem ska vara helt eldrivna redan i år.

Megagjutning

I Torslanda är årskapaciteten med 300 000 bilar mer än dubbelt så stor. En del av investeringen där handlar om att införa samma typ av ”megagjutning” som Tesla börjat använda. Vid fabriken utanför Berlin ska det tack vare världens största press med ett tryck på 6 100 ton gå att reducera tillverkningstiden av en Model Y till endast tio timmar.

Även Volvo vill nu börja använda sig av megagjutning där större delar av bilens kaross kan då gjutas som ett stycke aluminium. Det kommer enligt Volvo både minska kostnaden och utsläppen av varje tillverkad bil och samtidigt ge nya möjligheter för att bättre kunna utnyttja bilens innerutrymmen.

Fabriken kommer även få en anläggning för batterimontering och monteringsverkstaden ska uppgraderas för att vara bättre rustad för tillverkning av en ny generation av elbilar.

Måleriverkstaden ska förnyas

Förmodligen handlar det om anpassningar för tillverkning av modeller som till skillnad från idag ska byggas på rena elbilsplattformar.

Pengarna ska också användas till att modernisera måleriverkstaden med nya maskiner med minskad elförbrukning, optimering av logistiken kring fabriken samt förbättringar av kontor, pausutrymmen och omklädingsrum.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: