Volvo marknadsledande på eldrivna lastbilar i Europa och USA

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 feb 2023

Volvo Lastvagnar började tillverka eldrivna lastbilar 2019. Det handlade då om modellen FL på 16 ton för användning i städer. Sedan dess har modellutbudet växt och förra året drog tillverkningen av de eldrivna versionerna av de tunga modellerna FH, FM och FMX i gång.

– Det här är en milstolpe och bevisar att vi leder omvandlingen av branschen. För mindre än två år sedan visade vi våra tunga eldrivna lastbilar för allra första gången. Nu ökar vi volymerna stegvis och kommer leverera de här fantastiska lastbilarna till kunder över hela Europa, och längre fram även till kunder i Asien, Australien och Sydamerika, sa Roger Alm som är vd för Volvo Lastvagnar då.

Nu släpps lite försäljningsstatistik kring de eldrivna modellerna. Totalt har Volvo sålt 4 300 eldrivna lastbilar till kunder i 38 länder.

I USA står Volvo till exempel för nära hälften av alla eldriva lastbilar som såldes där under 2022. I Europa såldes samma år 1 041 fordon, vilket ger Volvo en marknadsandel på 32 procent för eldrivna lastbilar här.

– Vi i är fast beslutna att leda transformationen av elektriska lastbilar och avslutade 2022 som marknadsledare, inte bara i Europa utan även i Nordamerika och andra marknader, vilket är ett bevis på att vi gör just det. Även om marknaden för eldrivna lastbilar fortfarande är liten är trenden tydlig: många av våra kunder påbörjar nu sitt skifte till ellastbilar, säger vd:n Roger Alm.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: