Volvo satsar på second hand i tillverkningen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 apr 2021

Senast 2030 ska Volvo endast tillverka elbilar och nu lägger företaget till ett nytt mål med miljön i fokus.

Till 2040 ska Volvo ha en helt cirkulär affärsverksamhet. Det innebär att man från 2025 vill återanvända, renovera eller reparera material för att på så sätt minska koldioxidutsläppen med 2,5 ton. Fokus ska framförallt ligga på material som orsakar stora utsläpp vid tillverkningen, som stål och aluminium.

För att göra det möjligt säger sig Volvo vilja se över tillverkningsprocessen av alla delar och komponenter. De ska tillverkas på ett sätt så att de kan återanvändas flera gånger.

Redan i fabriken ska material som olika metaller också sorteras för att bättre kunna återvinnas.

Men även batterierna i tillverkarens elbilar spelar en viktig roll i den cirkulära affärsverksamheten. De ska få ett fortsatt liv för lagring av energi när de inte längre används för transporter. Som exempel nämner Volvo ett samarbete med företaget BatteryLoop som använder batterier från elbilar i ett energilagringssystem för laddstationer till elbilar och elcyklar. Dessutom pågår försök med att använda batterier från elbilar för att lagra energi från företaget Fortums vattenkraftverk.

Vid sidan av minskade utsläpp och avfall ser Volvo även en affärsmöjlighet. Genom cirkulär tillverkning hoppas Volvo kunna spara en miljard kronor varje år genom att minska inköpen eller sälja materialen vidare.

Arbetet är redan igång. Enligt Volvo kunde de förra året återvinna 95 procent av avfallet från produktionen, bland annat 176 000 ton stål.

Även syskonet Polestar meddelade nyligen att de vill tillverka en koldioxidneutral bil senast 2030. Flera andra biltillverkare har som mål att vara koldioxidneutrala kring år 2050.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: