Volvo startar försäljning av tunga eldrivna lastbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 maj 2022

2019 började Volvo sälja de eldrivna lastbilarna FL Electric och FE Electric som främst är tänkta för transporter i stan. Nu utökas programmet med säljstarten av de tre tunga lastbilsmodellerna FH, FM och FMX.

– Det här är en milstolpe för Volvo Lastvagnar och intresset från kunderna är stort, säger Roger Alm som är vd för Volvo Lastvagnar.

Tillverkningen ska komma i gång i höst i fabriken i Tuve vid Göteborg. Några mål för hur många Volvo planerar att tillverka och sälja meddelas inte. Men enligt tillverkaren såldes det ”mer än 1 100 elektriska lastbilar” under 2021 och flest av dem gick till Norge, Sverige och Tyskland.

Lastbilarna FM och FH Electric har båda en räckvidd på upp till 30 mil och 44 tons tågvikt. De båda modellerna är tänkta för regionala transporter mellan orter. Modellen FMX har också den en räckvidd på 30 mil, men är främst tänkt för transporter för byggarbetsplatser.

Målet är att hälften av alla lastbilar som Volvo säljer ska vara eldrivna till år 2030. I det innefattas förmodligen även satsningen på lastbilar med bräsleceller. Arbetet med det sker i samarbete med Mercedes, som även visat upp prototypen GenH2.

– Allt fler kunder vill köra elektriskt. Det har helt klart blivit en konkurrensfördel att kunna erbjuda tysta, emissionsfria transporter, säger Roger Alm.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!