Volvo testar självkörande elbussar i Singapore

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

20 feb 2018

Volvo ska testa självkörande elbussar i Singapore. Företaget har tecknat ett samarbetsavtal med Nanyang Technical University, NTU, som innebär tester av deras tolvmetersbuss 7900 Electric försedda med såväl GPS som lidar, ett slags radar där radiovågorna har bytts ut mot laserljus.

Två exemplar ska testas och de autonoma funktionerna ska utvecklas tillsammans med NTU. Initialt kommer testerna att ske på en testanläggning för självkörande fordon som invigdes så sent som i höstas. Där ska en av busarna få möjlighet att via upp sina färdigheter under realistiska förhållanden.

Den andra bussen ska testas i en bussdepå som tillhör landets kollektivtrafikföretag SMRT. Den ska bland annat kunna parkera, ladda batterierna och köra sig själv till busstvätten.

Ambitionsnivån hos lagstiftarna i den lilla önationen är minst lika hög: Självkörande bussar i landet år 2022. Volvokoncernen har tidigare visat upp självkörande för gruvdrift och sophämtning, men det här blir de första testerna med självkörande stadsbussar.

– Det finns ett snabbt växande intresse för både självkörande och eldrivna fordon i städer världen över. Tillsammans med NTU, som är ett av de ledande tekniska universiteten i världen, får vi nu möjlighet att testa olika lösningar under realistiska förhållanden i en storstad med höga ambitioner för kollektivtrafiken, säger Volvo Bussars vd Håkan Agnevall.

– För oss är Singapore och NTU utmärkta partners. Här finns den tekniska miljö som krävs och helt ekosystem av forskning, utveckling och implementering av nya lösningar. Tekniken som vi tillsammans utvecklar i Singapore kan bidra till framtida autonoma lösningar från Volvo Bussar.

Läs mer om en självkörande elbuss som testas i Sverige, samt om den förarlösa lastbilen från Einride i det senaste numret av tidningen Elbilen.

 

Självkörande elbuss testas i Sverige

Även Volvo ska tillverka eldrivna lastbilar

Bara elbusar för 80 miljoner stadsbor

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!