Volvo utökar satsning för att minska utsläpp från stål

Carl Undéhn

Carl Undéhn

31 maj 2022

Med eldrift kommer slipper vi lokala utsläpp från själva körningen. Men även en elbil orsakar stora utsläpp när den tillverkas vilket flera tillverkare arbetar på att minska.

Volvo meddelar nu att de som första biltillverkare ansluter sig till initiativet SteelZero. Det ska verka för att minska utsläppen som orsakas vid stålproduktionen.

Det stål som behövs för att bygga en ny Volvo står enligt tillverkaren för 33 procent av utsläppen från tillverkningen.

– Vi är glada över att ha anslutit oss till SteelZero-initiativet och vi stödjer initiativets ambitioner att förändra stålindustrin. Genom att signalera vår efterfrågan på ansvarsfullt anskaffat stål, tillverkat med låga eller inga koldioxidutsläpp, vill vi bidra till att öka tillgången inom vår sektor, säger Kerstin Enochsson som är upphandlingschef hos Volvo Cars.

Sedan tidigare har både Volvo och Mercedeshar  tecknat avtal med Hybrit, ett av Sveriges största industriprojekt för att producera fossilfritt stål med grön el och vätgas i stället för kol.

Volvo vill bygga en konceptbil med stål från Hybrit och hoppas från 2026 kunna börja använda det i serietillverkning.

Ytterligare ett svenskt projekt för fossilfritt stål är H2 Green Steel i Boden. Även där ska stål framställas, enligt planen redan från 2025. Samma år ska H2 Green Steel börja leverera stål till BMW.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: