Volvo vill bygga batterifabrik i Mariestad

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 aug 2022

Tillsammans med Northvolt har Volvo Cars redan presenterat planerna på en batterifabrik i Göteborg. Där ska ”skräddarsydda” batterier till Volvos och Polestars kommande modeller utvecklas och tillverkad från 2025. Så ska Volvo kunna bygga och sälja endast eldrivna bilar från 2030.

Men även Volvos lastbilar, bussar, arbetsfordon och maskiner ska elektrifieras. För lastbilarna är till exempel målet att hälften av försäljningen ska utgöras av eldrivna modeller år 2030.

Och även de behöver batterier.

För det presenterar Volvokoncernen nu planerna på en stor batterifabrik i Mariestad.

– Redan idag ser vi en stor efterfrågan från våra kunder på våra elektriska erbjudanden och vi har en ambition att minst 35% av de produkter vi säljer ska vara elektriska vid 2030. Detta kommer att kräva stora volymer av batterier med hög prestanda, tillverkade med fossilfri energi, och det är ett naturligt steg för oss att inkludera batteriproduktion i vårt framtida industriella system, säger Martin Lundsted som är vd för Volvokoncernen.

Fabriken är tänkt att byggas med partners, men det nämns inte om det även här innebär ett samarbete med Northvolt eller någon annan.

Projektet befinner sig ännu också i planeringsstadiet. Det presenteras ingen tidsplan för när fabriken ska stå färdig eller vilken årskapacitet som planeras. Endast att den volymerna ska öka gradvis för att nå storskalig kapacitet senast 2030.

Däremot presenteras alltså en konkret plats i form av Mariestad. Enligt Volvokoncernen har de efter ”en omfattande lokaliseringsstudie” kommit fram till att det är en perfekt plats med närhet till motorfabriken i Skövde och kompetens i regionen.

Innan beslut om fabriken tas måste planerna godkännas av myndigheter och tilldelas ett miljötillstånd. Enligt uppgifter till Sveriges Radio kan fabriken ge tusentals nya jobb i regionen.

Om planerna blir verklighet är det efter Northvolt Ett i Skellefteå samt Volvo Cars och Northvolts gemensamma satsning i Göteborg den tredje batterifabriken som etableras i Sverige.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: