Volvochefen varnar konkurrenter: ”Ni missar omställningen till eldrift”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 feb 2023

De biltillverkare som fortfarande satsar på fossilbilar kan få problem. Det menar Volvochefen Jim Rowan i en intervju med branschtidningen Automotive News.

Att framtiden är eldriven är enligt honom tydligt. De som inte förstått det ännu utsätter sig för en stor risk, menar han.

– Det stora problemet vid förändringar av en bransch är att man missar brytpunkten om man inte investerar och för att vara redo när förändringen sker, säger Jim Rowan till tidning.

Volvos vd Jim Rowan

Det är enligt honom ingen risk som Volvo står inför tack vare planering och investeringar i tid.

När Volvo meddelade att företaget endast ska tillverka elbilar från 2030 var de en av de första stora biltillverkare som satte ett datum för det.

Hittills har övergången till eldrift inte direkt gått i rekordfart. För tillfället har Volvo två eldrivna modeller: elsuven XC40 och syskonmodellen C40.

Men nya elsuven EX90 är på gång och senare i år ska den mindre elsuven EX30 visas upp, som väntas bli en viktig och billigare volymmodell.

Det har också kommit uppgifter som pekar på att Volvo är på väg att kraftigt öka på takten i omställningenkraftigt öka på takten i omställningen med flera nya elbilar på gång – inklusive en minibuss.

Förra året stord elbilar för 11 procent av Volvos globala försäljning, jämfört med fyra procent året innan.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!