Uppgift: Volvo snabbar på omställningen med sex elbilar till 2026

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 feb 2023

Volvo gick tidigt ut och satte upp målet om att endast tillverka och sälja elbilar från 2030. Med sju år kvar dit har Volvo snart tre eldrivna modeller i sitt utbud: XC40, C40 och kommande EX90.

Senare i år väntas den mindre och billigare elsuven EX30 visas upp. Den ska snabbt följas av fler eldrivna modeller när omställningen till eldrift hos Volvo nu ska få upp farten.

Minst sex nya eldrivna modeller är planerade att lanseras fram till 2026, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters.

Förutom EX30 ska det handla om ytterligare två elsuvar och två sedaner samt den minibuss som Volvo ryktas lansera redan i år. Utvecklingen av sedanerna och minibussen ska vara på gång hos Volvos utvecklingscenter i Shanghai.

Uppgifterna ska tas med en nypa salt då de båda personerna nyhetsbyrån haft kontakt med vill vara anonyma. Men om lanseringsplanerna stämmer skulle det innebära en både en snabbt ökat fokus på eldrift och en sällan skådad ström av nya modeller på kort tid från Volvo.

Som en del av koncernen Geely med tillgång till teknik och elbilsplattformen SEA har Volvo förutsättningar att också lyckas med så många nya elbilar fram till 2026. Minibussen uppges till exempel baseras på koncernsyskonet Zeekrs buss Zeekr 009. Den kommande mindre elsuven EX30 väntas dela teknik med modellen Smart #1.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: