VW e-Up återuppstår i väntan på ID.2

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 jan 2022

Att det finns en marknad för små och billiga elbilar har om inte annat visats av Dacia Spring. Med ett pris på strax under 200 000 kronor innan statliga rabatter som klimatbonus kallas den med rätta för ”Europas billigaste elbil”.

I Sverige går den inte ännu att köpa, men ute i Europa såldes nästan 28 000 exemplar under förra året.

Även Volkswagen ska ge sig in i den eldrivna småbilsbranschen med ID.2 som uppges få ett pris på omkring 200 000 kronor. Hur den kan komma att se ut har vi hittills bara fått ett smakprov på i det både avskalade och futuristiska konceptet ID.Life.  

Konceptet ID.Life

Men oavsett vad slutresultatet blir lanseringen av ID.2 planerad till 2025. Och i Tyskland rapporteras nu att årets produktion av ID.3 med det mindre batteriet på 58 kWh redan är slutsåld. För övriga versioner ID.3 är väntetiderna långa, även i Sverige.

– De är inte slutsålda, en beställer du en ID.3 idag så räknar vi med att tillverkas under det tredje kvartalet i år. Sen finns det så klart återförsäljare som har exemplar i lager för snabbare leverans, säger Marcus Thomasfolk som är kommunikationschef hos Volkswagen i Sverige.

Men Volkswagen har också en annan lösning på de långa levereanstiderna och för att kunna erbjuda en mindre och billigare elbil i väntan på ID.2.

Nämligen att återuppta tillverkningen av Volkswagen e-Up.

När tillverkningen av den lilla elbilen lades ned 2020 var situationen liknande för just e-Up. Enligt Volkswagen var efterfrågan så stor att väntetiderna blev för långa efter att räckvidden förlängts till 26 mil och priset sänkts till omkring 270 000 kronor.

Något som aldrig bekräftats är uppgifter om att Volkswagen förlorade omkring 40 000 kronor på varje sålt exemplar av e-Up.

Vad priset blir när den lilla elbilen nu kommer tillbaka har ännu inte meddelats. Den som vill skaffa sig ett exemplar måste i alla fall i första hand vända sig till den tyska marknaden.

Enligt Volkswagen Sverige finns det i dagsläget inga planer på att återuppta försäljningen här.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: