VW satsar 34 miljarder euro i framtidens bilar

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

20 nov 2017

Volkswagengruppen investerar minst 34 miljarder euro i framtidens fordon under de kommande fem åren. Merparten av satsningen är kopplad till elbilsteknik.

Målet är att vara världens största elbilstillverkare år 2025, säger vd:n Matthias Müller. Men trots jätteinvesteringen räknar företaget inte med att tjäna pengar på elbilar på ett bra tag.

– Vi återuppfinner bilen utan att frångå existerande teknologier och fordonsprojekt, eftersom det är genom dem som vi kommer att dra in pengar inom överskådlig framtid.

De elbilar som VW bygger i Europa kommer initialt att tillverkas i fabriken i Zwickau som bara ska tillverka elbilar.

En av anledningarna bakom elbilsoffensiven är ”Dieselgate”, även om de manipulerade utsläppssiffrorna inte nämns i det senaste pressmeddelandet från VW. I stället används det mer generella ordet ”crisis”. En annan anledning är de allt mer strikta utsläppskraven, framför allt i Kina.

VW-gruppen har som mål att år 2020 sälja 400 000 batteribilar och laddhybrider i Kina. För 2025 siktar man på 1,5 miljoner så kallade new energy vehicles, sa VW:s Kinachef Jochem Heizmann till Reuters när bilmässan i Guangzhou inleddes i helgen.

– Vi behöver stora volymer new energy vehicles och vi jobbar för fullt på det.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!