VW utlovar aggressiv prissättning

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

25 sep 2018

Volkswagens elbilssatsning gör stora framsteg. När företaget nyligen visade upp den plattform deras elbilar ska byggas på framkom det att modellerna ska komma med tre olika batteristorlekar som ger en räckvidd på mellan 330 och 500 kilometer.

Neo, som den första modellen i ID-modellen ska heta, börjar säljas nästa år. Instegsversionen kommer att att kosta 25 000 euro, motsvarande knappt 270 000 kronor.

Den nya MEB-plattformen. Foto: VW

Den nya MEB-plattformen. Foto: VW

Då får man alltså en bil med drygt 30 mils räckvidd enligt den nya realistiska testcykeln WLTP. Enligt den brittiska motortidningen Auto Express har den ett batteripaket på 48 kilowattimmar. Att det är den billigaste Neo-modellen avspeglas också i det faktum att de dyrare bilarna kommer att köra ifrån den. De vassare modellerna får betydligt rejälare batteripaket för den som vill resa både snabbare och längre.

– Om folk vill ha en snabbare bil vill jag inte att de ska komma tillbaka efter tre månader och säga att ”den är snabb, men räckvidden är för dålig. Det är enkelt: Vill du ha en snabb bil behöver du också ett större batteripaket, säger den tyska biltillverkarens elbilschef Christian Senger till tidningen.

Han avslöjar också att mellanvarianten får något längre räckvidd än man först hade planerat, 450 kilometer (WLTP) i stället för 400 kilometer.

Att det handlar om en modern elbil bevisas av att den ska kunna laddas med 125 kilowatt, något som innebär att långresor utan långa laddstopp kommer att vara möjliga även för dem som äger basversionen av bilen.

 

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: