VW visar upp beach buggy i Genève

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

1 feb 2019

Volkswagen bekräftar nu att man har tagit fram en eldriven version av den klassiska beach buggyn. Hittills har det handlat om obekräftade uppgifter, samt en inte särskilt avslöjande bild som prydde det julkort som företaget härom månaden skickade till motorjournalister. Konceptet ska visas upp på bilmässan i Genève i mars, meddelade företaget på onsdagen.  Och, visar det sig, om de själva inte tar den till marknaden kan någon annan göra det.

Beach buggyn från 2011. Foto: VW

Beach buggyn från 2011. Foto: VW

Under 1960- och 70-talen byggdes buggyn på samma plattform som ”Bubblan”. Nu är det MEB-plattformen som gäller. Företaget säger inget om specifikationer och prestanda och nämner inte heller något om när den börjar säljas – om den ens gör det. El-buggyn går kanske samma öde till mötes som den buggy, ett koncept baserad på Up, som företaget visade upp 2011.

Samtidigt kan en ”sandloppa” bli av, även om Volkswagen själva inte tillverkar den. Detta då Volkswagen har för avsikt att låta andra biltillverkare använda sig av plattformen. Idén nämndes först av företagets strategichef Michael Jost i en intervju med tidningen Tagesspiegel

– På det här området är vi föregångare i fråga om kostnad och skalbarhet. Vi vill därför ge andra tillgång till MEB genom att erbjuda plattformen till hela industrin. Det handlar om ett paradigmskifte.

Volkswagen publicerade sedan själva nyheten i form av ett pressmeddelande. Själva har de bekräftat fyra modeller som bygger på MEB, först ut blir minstingen ID som börjar rulla från fabriken i Zwickau i slutet av året. Därefter  följer minibussen ID Buzz, kompaktsuven ID Crozz och sedanen ID Vizzion.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!