VW:s elbil krossar alla rekord

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

25 jun 2018

Att Volkswagens monster skulle slå banrekordet för elbilar var det ingen som tvivlade på inför helgens legendariska bacrace i Pikes Peak. Efter loppet stod det också klart att bilen även hade krossat det övergripande rekordet – med hela 16 sekunder.

Med fransmannen Romain Dumas bakom ratten avverkade tävlingsbilen I.D. R Pikes Peak stigningen på 1 440 meter på lite drygt 7 minuter och 57 sekunder.

Till skillnad från den bil som Sebastian Loeb satte rekord med 2013 hade Volkswagens elbil inga som helst problem med den allt mer syrefattiga luften ju närmare mållinjen kom.

– I.D. R Pikes Peak är den sportiga föregångaren till Volkswagens eldrivna I.D.-familj. Vi har nu sett vad denna teknik kan åstadkomma, säger Frank Welsch, chef för teknisk utveckling inom Volkswagen. 

– Volkswagen I.D. R Pikes Peak har nu satt den snabbaste tiden någonsin i denna backtävling som har en historia på över 100 år – det talar för den elektriska mobiliteten.

I.D. R Pikes Peak är dock inte vilken elbils som helst. För det första väger den inte ens 1,1 ton – inklusive batteripaket på 40 kilowattimmar. Dessutom är den betydligt mer sofistikerad i fråga om aerodynamik. I det avseendet ställer den tunna luften krav även på elbilar.

Eftersom vägtrycket är avgörande för att kunna ta de 156 kurvorna med maximal hastighet har bilen bland annat en rejäl vinge. Dessutom designades inte karossen för att maximera nyttovolymen, utan för att minimera luftmotståndet.

Romain Dumas var förstås nöjd efter loppet.

– För att lyckas måste allting klaffa perfekt, från tekniken till föraren. Och vädret spelade också en viktig roll. Att allt fungerade så smidigt är en otrolig känsla och det nya rekordet på Pikes Peak är glasyren på tårtan. 

− Jag kan fortfarande inte ta in att Volkswagen och mitt namn ligger bakom denna otroliga tid. I.D. R Pikes Peak är den mest imponerande bilen jag någonsin kört i tävlingssammanhang. Den elektriska drivlinan innebär att många saker är olika och jag lärde mig mycket under projektet. Teamet gjorde ett obeskrivligt noggrant men samtidigt avslappnat jobb. Vi fick inte bara det önskade resultatet, utan lagandan var också perfekt. Jag är otroligt stolt över att ha varit en del av detta.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: