Xpeng avslöjar detaljer kring nya superladdaren S4

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 aug 2022

Sedan våren finns Xpeng i Sverige. Lanseringsmodellen här var sedanen P5, som det för tillfället råder beställningsstopp för. Men i Kina har Xpeng precis börjat ta emot beställningar på elsuven G9 som är den första i en ny generation elbilar från tillverkaren. 

När G9 presenterades häromveckan lovades den klara ultrasnabb laddning på över 400 kW. Det är ett rejält kliv upp från marknadens snabbaste laddande bil idag, Porsche Taycan som klarar 270 kW. 

Xpeng G9

Xpeng G9 ska kunna ladda 20 mils räckvidd på endast fem minuter. Förutsatt att du hittar en laddare som har en effekt på över 400 kW. 

Även det är något som Xpeng ska börja sätta upp i Kina. Redan idag har tillverkaren ett nätverk med nu 1 000 laddpubkter varav de flesta är snabbladdare. Det ska nu utökas med fjärde generationens snabbladdare som kallas S4 och har en maxeffekt på 480 kW. Den första, som också blev tillverkarens 1 000:e laddare, har precis installerats i Kina. 

De snabbaste laddarna i Europa har idag en effekt på 350 kW och ABB har börjat sätta upp sin Terra360 som ger just 350 kW.

Om Xpengs etablering här även innefattar ett nätverk med S4-laddare är ännu oklart. 

I en video visar Xpeng nu vad laddaren går för. Efter att till en början ligga på omkring 150 kW stiger effekten snart till över 400 kW. 

Som mest laddar Xpeng G9 med 441 kW i videon där bilen laddar 26,5 mils räckvidd på fem minuter. 

När laddningen börjar är batteriet nästan tomt och vi får inte se hur länge Xpeng G9 kan hålla en hög laddeffekt. 

Värt att notera är också att angivelserna är enligt den mer förlåtande kinesiska körcykeln och inte WLTP.

Men att den nya modellen baserad på senaste plattformen med 800-voltsteknik laddare betydligt snabbare än sedanen P5 är i alla fall tydligt. Där får du nöja dig med att snabbladda med som mest 70 kW, vilket är lägre effekt än hos de flesta elbilar idag. 

Till 2025 vill Xpeng ha satt upp 2 000 ultrasnabba S4-laddare i Kina. I ett första skede ska S4 installeras i de städer där flest exemplar av elsuven G9 beställs. 

Ett förmodligen smart val då modellen är den enda som verkligen kan dra nytta av så hög effekt. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: