Xpeng M03 både hyllar och utmanar Tesla Model 3

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 jul 2024

Förra månaden visade Xpeng upp M03, en modell som är först ut i en ny serie med prisvärda bilar som fått namnet Mona. Ett nytt undermärke vilket det tidigare ryktades om handlar det alltså inte om, utan bilarna marknadsförs under namnet Xpeng. M03 är framtagen i samarbete med det kinesiska mobilitetsföretaget Didi, som bland annat ska ha stått för designen. Resultatet är en ganska slätstruken sedan med T-formade strålkastare i fronten som ser lite ut som en utsmetad version av Volvos “Tors hammare”-strålkastare.

Priset i Kina börjar omräknat från 290.000 kronor och nu har det släppts lite fler tekniska detaljer som avslöjar vad du får för pengarna. Bland annat att räckvidden är på upp till 62 mil enligt den kinesiska körcykeln. Storlek eller vilken typ av batteri som används och med vilken effekt det kan laddas nämns inte. Enligt kinesiska medier ska batteriet komma från BYD, vilket borde innebära att M03 använder ett LFP-batteri av typen Blade.

M03 ja, namnet ska visa på att bilen är både en hyllning och en utmanare till Tesla Model 3. Yttermåtten är också jämförbara, Xpeng M03 mäter 4,78 meter på längden och är därmed 5 centimeter längre än Tesla Model 3. Bagaget rymmer 621 liter, alltså 27 liter mer än Model 3, och M03 kommer med en halvkombilucka.

Om Xpeng M03 och övriga modeller i Mona-serien även letar sig över hit till oss är ännu oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!