Ny serie för billigare modeller – Xpeng visar M03

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 jun 2024

För några veckor sedan visade Xpeng en första teaserbild på en modell från sitt nya märke Mona. Det ska då handla om billigare modell än dagens bilar från den kinesiska tillverkaren, men lovas ändå komma med en hel del avancerad teknik. Något som avspeglas i namnet Mona, som uppges stå för “Made Of New AI”. Alltså bilar med eller skapade av artificiell intelligens, den exakta betydelsen och hur AI implementeras är lite oklart.

Nu visas första modellen kallad M03 och med det visar det sig att Mona inte alls är ett nytt märke. I stället handlar det om en ny modellserie och i fronten på M03 hittas samma Xpeng-logotyp som på märkets andra bilar. Mona-serien är framtagen i samarbete med det kinesiska mobilitetsföretaget Didi, som bland annat ska ha stått för designen. Resultatet är en ganska slätstruken sedan med T-formade strålkastare i fronten som ser lite ut som en utsmetad version av Volvos “Tors hammare”-strålkastare.

Xpeng Mona M03 kommer med Xpeng Navigated Guided Pilot för delvis självkörande funktioner och räckvidden uppges vara över 50 mil, enligt den förlåtande kinesiska körcykeln. Batteriets storlek nämns inte, men levereras från BYD och är då förmodligen ett LDP-batteri av typen Blade.

I Kina kostar M03 från omräknat 290.000 kronor, men det är oklart om modellen kommer att lanseras här.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!