Elbilen logo Meny

Xpeng vill sälja hälften av sina bilar utanför Kina

Efter MG är det nu klart att både Nio och Xpeng börjar sälja elbilar i Sverige nästa år. Vi kommer alltså se allt fler nya och framför allt kinesiska märken på våra vägar i framtiden.

Övergången till eldrift ses som en chans för nya märken därifrån att etablera sig utanför hemlandet. Xpeng grundades till exempel för endast sex år sedan och nådde nyligen milstolpen med 100 000 tillverkade bilar. Det handlar alltså ännu om ganska små volymer, men att ambitionerna är höga råder det ingen tvekan om.

I en intervju med amerikanska CNBC säger Xpengs chef Brian Gu att märket vill bli en global biltillverkare. På längre sikt är målet att hälften av företagets bilar ska säljas utanför Kina.

Någon tidsplan för när målet ska uppnås nämndes inte. Men expansione till Sverige och Europa är en tydlig del av strategin.

Förutom Sverige kommer Xpeng lanseras i Danmark och Nederländerna nästa år.

Sedan slutet av förra året säljer Xpeng elsuven G3 i Norge. Inför den svenska lanseringen ser det ut som att sedanen P7 i stället kommer vara först ut. För en månad sedan inleddes också leveranserna av den något mindre sedanen P5 i Kina. Om den och även elsuven G3 är aktuell för den svenska marknaden är i dagsläget oklart.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-12-02