ZEDU-1 är ”världens mest utsläppsfria bil”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 sep 2022

Tyska centret för luft- och rymdfart, DLR, har utvecklat en prototyp av vad som beskrivs som världens första nästan helt utsläppsfria bil. Modellen har döpts till ZEDU-1, vilket ska läsas ut som ”Zero Emission Drive Unit”.

Förutom att gå på el har forskarna lyckats minimera utsläpp av partiklar från bromsar och däckslitage.

I stället för skivbromsar i hjulen har lamellbromsar som befinner sig i en lösning av olja där partiklar samlas in och renas. Utöver det har DLR utecklat en induktionsbroms som får bilen att stanna med hjälp av magnetfält – vilket alltså inte orsakar några partiklar alls.

Bromsarna har också integrerats i den slutna enhet som utgör den elektriska drivlinan. Tack vare det ska det vara möjligt att nästan fullständigt återvinna all energi vid inbromsningar för en extremt hög grad av bromsregenerering.  

Hjulhusen är täckta av skydd där det uppstår ett undertryck när bilen körs. När däcken slits mot vägen kan små partiklar och gummirester genom det samlas upp i ett fack. Luftströmmar som tas in genom bilens front skickar partiklarna till ett filter.

– Vi kan redan nu säga att vi helt kan undvika bromsslitage. När det gäller däckslitage har våra mätningar visat att vi helt kan undvika däckslitage upp till en hastighet på 50 kilometer i timmen och minska det med 70-80 procent vid högre hastigheter. Nästa steg är att vidareutveckla tekniken tillsammans med industrin för att framgångsrikt ta den i serieproduktion, säger Franz Philipps som leder projektet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: