Modellen som blir först med supersnabbladdande batteri

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 aug 2024

I slutet av förra året presenterade Zeekr sitt egenutvecklade LFP-batteri med det gyllene namnet “The Golden Battery”. Enligt Zeekr det första LFP-batteriet som kan användas av bilar med ett 800-voltssystem och med det lovades att det ska gå att ladda från 10 till 80 procent på endast 15 minuter.

Nu står det klart att sedanen Zeekr 007 blir först ut att använda en ny generation av det gyllene batteriet och med det presenteras fler och mer imponerande detaljer kring det. Redan från nästa vecka ska Zeekr 007 av modellåret 2025 börja levereras i Kina med det nya batteriet på 75 kWh som enligt Zeekr stödjer 5,5C-laddning.

Vid 1C innebär det en laddeffekt på 75 kW och The Golden Battery ska då kunna ladda med en effekt på 412,5 kW. Något som enligt Zeekr gör det möjligt att fylla batteriet från 10 till 80 procent på endast 10,5 minuter.

För det behövs naturligtvis laddstolpar med tillräckligt hög effekt och även det är något som Zeekr bygger i Kina. Där ska det idag finnas 500 stationer med totalt 2.700 snabbladdare där det ska gå att ladda med en effekt på upp till 800 kW.

Enligt Zeekr ska batteriet även kunna ladda riktigt snabbt även vid kallt väder. Med en temperatur på minus 10 grader ska det ta 30 minuter att fylla batteriet från 10 till 80 procent, uppger tillverkaren. Räckvidden anges till 68,8 mil, enligt den kinesiska körcykeln.

Om och när Zeekr 007 kommer hit har ännu inte meddelats. På den svenska marknaden säljs idag shooting brake-modellen 001, samt den kompakta elsuven Zeekr X. I början av året meddelades att Zeekr 001 får en facelift, i alla fall på den kinesiska marknaden. Med det stod det klart att Zeekr 001 ett 800-voltssystem för snabbare laddning tillsammans med de snabbladdande batterierna Quilin (NMC) och Shenxing (LFP) från tillverkaren CATL som gör det möjligt att ladda från 10 till 80 procent på 11,5 minuter.

Nu uppdateras Zeekr 001 ännu en gång i Kina, den här gången med fokus på självkörande funktioner. Om även vi i Sverige kommer att få de uppdaterade versionerna av Zeekr 001 med snabbare laddning är ännu oklart. Intressant är också om andra märken inom Geelykoncernen som Volvo och Polestar kommer lansera modeller som använder Zeekrs Golden Battery.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: