Zeekr släpper bilder på nästa modell 007

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 nov 2023

Zeekr teasade nyligen nästa modell 007 med en video full av blinkningar till Agent 007, alltså James Bond. Nu har det släppts bilder på bilen som är en slank sedan med ett tak nästan helt i glas som sträcker sig i en långt utdragen linje över bilen. Designen har för övrigt skapats vid Zeekrs designstudio i Göteborg, som leds av tysken Stefan Sielaff med många års bakgrund hos Audi.

Zeekr 007 är mer än en ny modell från det unga märket, som grundades så sent som 2021. Det är också den första modellen utan den tidigare kopplingen till Lynk & Co, som också det ägs av Geely.

Med 007 visar Zeekr nu upp ett eget designspråk som bland annat saknar de karakteristiska dubbla vertikala strålkastarna som hittills varit ett tydligt kännetecken hos både Zeekr och Lynk & Co. Strålkastarna verkar nu vara betydligt mer avancerade för att kunna skapa rörliga mönster som vågor.

Några tekniska detaljer har ännu inte presenterats. Men en del går att utläsa av bilderna. Som att den välvda taklinjen bryts av ovanför vindrutan där det hittas en puckel med plats för en Lidar-radar. Enligt kinesiska medieuppgifter ska det vara en av tre Lidar, där övriga två sitter i framskärmen.

Vilken nivå av självkörning de ska bidra till framgår inte. Däremot får vi veta att Zeekr 007 kommer med en elmotor som ger 204 hästkrafter och ett vridmoment på 350 Nm. Ingen elbilsraket, med andra ord men 0-100 km/h ska vara avklarat på 6,5 sekunder.

Som övriga modeller från Zeekr använder också 007 ägaren Geelys elbilksplattform SEA. Här ska tekniken för laddning utnyttjas fullt ut och Zeekr 007 uppges ha ett 800-voltssystem. Vilken effekt det går att ladda med har inte meddelats, men samma kinesiska medier uppger att batteriet laddas fullt på en halvtimme. Hur stort det är och vilken räckvidd bilen har får vi inte veta.

Zeekr 007 har premiär vid den kinesiska bilmässan Guangzhou Auto Show den 17:e november. Senast då borde vi få veta mer kring tekniken.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: