Model Y får HEPA-filter och ”bioweapon defense mode” som standard

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 aug 2021

Tesla har ofta en lite mer lekfull inställning än andra tillverkare till både olika funktioner och vad de kallas. De större modellerna Model S och Model X är utrustade med så kallade HEPA-filter för att rena kupéluften. Det går då att aktivera vad som kallas ”bioweapon defense mode”. Tesla menar att luftfiltret är så bra att det även kan skydda personerna i bilen vid en attack där kemiska vapen används.

I den mindre Model 3 hittas det däremot inget HEPA-filter och orsaken ska vara att det inte finns plats för att bygga in det.

Elbilssajten Electrek rapporterar att Model Y ska få hepafilter och därmed även ”bioweapon defense mode” som standard.

Hepafilter kan samla upp 99,97 procent av smutsiga partiklar i luften. Om det verkligen är tillräckligt i en riktig nödsituation är oklart, inte heller om HEPA-filter även kan filtrera bort coronavirus.

En stor del av luftföreningar hålls i alla fall bort och det är också det som är den främsta anledningen till att biltillverkare installerar HEPA-filter i sina bilar. Det är särskilt viktigt på den kinesiska marknaden där den ofta dåliga luftkvaliteten i städerna är en stor fråga.

Även Mercedes EQS har till exempel HEPA-filter och en funktion som visar luftkvaliteten i och utanför bilen, något som främst riktar sig till kinesiska köpare.

Det är också de Model Y som byggs i Teslas fabrik i Kina som först kommer utrustas med HEPA-filter. Efter att Tesla meddelat att fabriken där ska leverera Model Y även till Europa, i väntan på att den försenade fabriken utanför Berlin kommer i gång, är HEPA-filter alltså något som även svenska köpare av Model Y kan räkna med att få i sina bilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: