Nio kommer till Sverige i slutet av nästa år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 dec 2021

Att kinesiska Nio vill etablera sig i Europa har varit tydligt länge och tidigare i år började elsuven ES8 säljas i Norge. Ytterligare fem marknader ska stå på tur under nästa år och nu står det klart att en av dem är Sverige.

Dagens Industri har fått en intervju med märkets operativa chef Qin Lihong som bekräftar lanseringen här.

– Försäljningen ska starta i slutet av året, säger han till tidningen och menar då alltså slutet av 2022.

I Norge har Nio öppnat ett så kallat Nio House  på 1 800 kvadratmeter utmed huvudgatan Karl Johan mitt i centrala Oslo. Det fungerar som ett kombinerat showroom, service- och leveranscenter och samma koncept kommer också öppnas i Sverige.

Nio ES8 som den presenterades inför säljstarten i Norge

Exakt var avslöjas inte, men med tanke på placeringen i Oslo är centrala Stockholm en ganska säker gissning.

Vid sidan av modellerna i form av den sjusitsiga elsuven ES8 och den tekniskt avancerade sedanen ET7 har Nio fått mycket uppmärksamhet för sitt nätverk av stationer för batteribyten. Det erbjuds som ett snabbare alternativ än att ladda bilen, samt möjligheten att byta till ett större inför en långresa.

Också det uppges vara något som kommer etableras i Sverige. Nio kommer därför antagligen erbjuda sina elbilar här med ”Battery as a Service” där batteriet inte är en del av priset. I stället erbjuds kunder att hyra det till en fast månadskostnad, som i Norge börjar på 1 499 norska kronor.

Sedanen Nio ET7

Enligt Nios ägare William Li ska 92 procent av kunderna i Norge har valt det upplägget.

I hemlandet Kina ska Nio ha genomfört över fyra miljoner batteribyten och den första stationen finns på plats i Norge. Tidigare i år lanserades en ny version av ”Battery Swap Station” där det ska gå att byta till ett fulladdat batteri på 4,5 minuter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: